Ställ rätt krav på din skärmlösning

Skärmväggar är viktiga för att reducera ljudstörningar i kontor. På marknaden finns dock en uppsjö varianter. Vi berättar därför vad du ska tänka på för att uppnå så bra ljuddämpande effekt som möjligt


Skärmvägg Chubby.

Minst 40 mm ljudabsorberande tjocklek
För att en skärm ska ha goda ljudabsorberande egenskaper behöver den ha en porös sammanhängande kärna som är minst 40 mm tjock i skrivbordsskärmar och minst 50 mm tjock i golvskärmar. Tunnare material ger helt enkelt inte tillräckligt god ljudabsorption.


Ljudabsorberande skärmväggar mellan arbetsbord

Hög densitet eller en hård massiv kärna.

En skärm skall även ha ljudstoppande förmåga för att ge dig en ljudskugga. Därför bör den vara konstruerad antingen med en porös kärna i hög densitet (nära 100 kg/m3) eller med en hård kärna i mitten, omgiven av 40 mm ljudabsorbent på vardera sida. Det är den höga densiteten på ljudabsorbenten respektive den hårda skivan som stoppar ljudet och ger dig en ljudskugga.Golvskärmar, Zilenzio Offizz

Ta till ordentligt i höjd och bredd
Den ljuddämpande effekten ökar ju högre och bredare skärmar du väljer. För skrivbordsskärmar rekommenderar vi en höjd om 60 cm ovan skrivbordskant. - Högt tycker många, men har du ljudproblem på kontoret är en hög skrivbordsskärm framför varje medarbetare en god kompromiss mot andra mer inkräktande åtgärder.

Golvskärmar bör vara minst 140 cm höga, gärna högre. Tycker du höga skärmväggar hindrar öppenheten i kontoret kan du välja de översta 40 cm i glas. Då behåller du öppenheten samtidigt som du reducerar ljudutbredningen effektivt.

Ta till i antal. Tänk skärm-på-skärm
Med flera skärmar efter varandra blir den ljuddämpande effekten påtaglig. Varje ytterligare avskärmning du tillför minskar nämligen hur långt ljud hörs i din lokal.

Från att en medarbetare kanske hör 40-60 kollegor samtidigt (15-30 meters distraktionsradie) kan vi med en bra lösning nå att samma medarbetare bara hör 5-7 kollegor (4-8 meters distraktionsradie) – en kraftigt minskad ljudbelastning.


GLÖM INTE VÄGGAR OCH TAK
Hur bra skärmlösning du än väljer, kommer den aldrig fungera optimalt om du låter väggar och tak vara ljudreflekterande. I dessa fall tar ljudet sig nämligen runt alla skärmar och fortsätta vara utmanande. För att ta hand om ljudreflektion från väggar och tak är akustiktak och väggabsorbenter effektiva.

Tala med oss, så hjälper vi dig till en komplett lösning som gör stor skillnad för din arbetsmiljö.

STÄLL KRAV PÅ SKÄRMVÄGGAR

UTMANING
Du vill ha en skärmväggslösning som dämpar ljud så effektivt som möjligt.
STÄLL DÅ DESSA KRAV
Absolut minst 40 mm ljudabsorberande kärna.

Hög densitet på ljudabsorberande kärna (nära 100 kg/m3) eller en 40 mm ljudabsorbent på vardera sida om en hård kärna i mdf.

Ju högre och bredare skärmar, desto mer ljuddämpning.

Det är skärm-på-skärm ger resultat på långt håll.
TÄNK OCKSÅ PÅ
För ett gott ljuddämpande resultat behövs även akustiktak och ljudabsorbenter på väggytor. Annars studsar ljudet runt skärmarna och stör dig ändå.

DELA MED DIG

TEST


VILL DU OCKSÅ HA HJÄLP?

Ring eller skicka e-post så tar vi en dialog kring just din ljudmiljö.

Telefon: 08-400 20 900
E-post:kundservice@soundab.se

HÖR GÄRNA
AV DIG
Soundab Akustikpartner AB
E-post: kundservice@soundab.se
Tel: 08-400 20 900