Chefen: "- Det känns som ett helt nytt kontor nu"

Varenda samtal hördes över hela lokalen och gjorde folk trötta. En lösning från Soundab förvandlade jobbet till en fridfull och tyst plats. – Det känns som ett helt nytt kontor nu, säger Roger Wessulv, ekonomichef hos 3GIS.


Ljust, fräscht och högt i tak. 3GIS nya kontor med öppen planlösning över nästan 1000 kvadratmeter är precis en sån lokal många företag önskar sig – om det inte vore för att varenda samtal från de 80 medarbetarna hördes över hela kontoret. En omöjlig situation på ett företag där ingenjörer behöver arbetsro.

– Telefonsamtal och prat mellan folk spred sig snabbt över hela lokalen. Allt la sig som en ljudmatta och många blev väldigt trötta i slutet av arbetsdagen, säger Roger Wessulv.

Kontroller avslöjade lokalens lyhördhet när man flyttade in. Experter rekommenderade dock att alla skulle komma på plats så att luftkonditioneringen, som också avger ljud, kunde anpassas till antalet anställda. Först då kunde ljudproblemen lösas.

– Då upptäcktes även att AC:n avger ett bakgrundsljud som blir påfrestande för de som sitter närmast. I kombination med alla övriga ljud blev det väldigt jobbigt för många.

Företaget gjorde en upphandling – och efter en noggrann urvalsprocess föll valet på Soundab.

– Ljudfrågan var väldigt stor för oss och Soundab kändes otroligt målinriktade på hur det skulle lösas. De förstod att vi har en pågående verksamhet som inte fick störas. Så att det sedan gick snabbt att fixa allt på utsatt tid är ett riktigt plus i kanten.

Snabbt ja. En fredagseftermiddag påbörjades installationsarbetet
– och lagom till söndagskvällen var allting fixat och klart. Drygt 10 montörer jobbade hela helgen med att sätta upp akustikfält i taken och ljudabsorberande paneler på väggytor – samt ställde upp skärmar mellan skrivborden för att fånga ljud nära medarbetarna.

– Känslan när alla var tillbaka på måndagen var otrolig! Vi märkte förändringen direkt. Alla ljud hörs inte längre i hela lokalen och det blev mycket lugnare. Vi kan tala med varandra i lugn och ro nu utan att det känns som man stör alla i lokalen. Dessutom känns kontoret mer ombonat och varmt.

Hur upplever de anställda arbetsmiljön hos 3GIS idag?
– De som haft uttalade problem mår mycket bättre idag, folk får arbetsro hela dagen utan problem. Det är till och med så att i början undrade vi var alla kollegor tagit vägen.. när alla ändå är var på plats(!). Så mycket mindre ljudbelastning har det blivit, avslutar Roger Wessulv.

KUNDCASE:
3G Infrastructure Services


UTMANINGAR
900 kvm öppen planlösning
80 medarbetare.
Samtliga medarbetare störda av ljud.
Lång och tydlig ljudspridning.
Svårt föra samtal utan att störa andra.
Fikaavdelning som hörs av medarbetare.
ORSAK.
Inget ljudabsorberande material alls i lokalen.
Befintliga kontorsskärmar hårda och ljudreflekterande.

ÅTGÅRDER
Montage av:
Akustikfält i tillgängliga takytor.
Ljudabsorberande paneler på väggytor.
Ljudabsorberande skärmar mellan skrivbord.

RESULTAT
Kraftigt reducerad ljudbelastning.
Samtalsljud hörs endast ett par meter.
Ljudstörning från fikaavdelning i stort sett eliminerad.
Lättare föra samtal i lokalen.


DELA MED DIG

TEST


VILL DU OCKSÅ HA HJÄLP?

Slå en signal eller skicka e-post så tar vi en dialog kring just din ljudmiljö.

Telefon: 08-400 20 900
E-post:kundservice@soundab.se

HÖR GÄRNA
AV DIG
Soundab Akustikpartner AB
E-post: kundservice@soundab.se
Tel: 08-400 20 900